PAMETNA GUJA

OSNOVNE RAČUNSKE OPERACIJE KAO TEMELJ ZNANJA MATEMATIKE

U prvom razredu osnovne škole u matematici se uče osnovne matematičke radnje zbrajanja i oduzimanja, a u drugom osnovne matematičke radnje množenja i dijeljenja. Ako se to obavi uspješno onda nema poteškoća u daljnjem radu.

U nastavi se nastavno gradivo pred svim učenicima objašnjava, potom ponavlja, uvježbava i provjerava. Najlakše je objasniti novo gradivo, dok je mnogo teže provesti uvježbavanje i ponavljanje.

Prečesto za to nije bilo dovoljno vremena jer dok sam radio, u mojim razredima nikada nije bilo manje od trideset učenika.

Uzmimo za primjer množenje (a i ostale računske operacije svode se na isti princip).

Na ploči sam napisao brojeve od 0 do 10, slučajnim redoslijedom. Učenik bi došao na ploču, pokazivao redom brojeve i izgovarao samo njihove umnoške.

Da bih učenike motivirao da i kod kuće uvježbavaju, dok su izgovarali umnoške štopericom sam im mjerio vrijeme, a oni su međusobno uspoređivali svoje rezultate.

Napredniji učenici uspijevali su izgovoriti sve umnoške za svega šest sekundi.

Kad bi neki od umnožaka krivo odgovorili na to bi bili upozoreni, što bi odmah i ispravili.

Opisani princip rada preslikali smo u računalnu aplikaciju pa ako znate nekoga tko treba ponoviti osnove zbrajanja, oduzimanja, množenja i dijeljenja, otvorite mu Pametnu guju na svom pametnom telefonu ili računalu i nećete požaliti.

 

Pročitaj više:

Odaberi Računsku Operaciju

MOLIMO PRIČEKAJ TRENUTAK...