PAMETNA GUJA

KOME JE SVE PAMETNA GUJA NAMIJENJENA?

Osmisli, definiraj, napravi, osluškuj, testiraj, prikupi sve naučeno. I opet kreni iz početka. Osmisli, definiraj, ...

Nauči: Zbrajanje, Oduzimanje, Množenje, Dijeljenje.

Već nekoliko puta, prilikom opisivanja projekta drugima, koristio sam izraz: "Što je najbolje od svega, izgleda da Guju klinci zapravo i koriste". Rezultat je to testiranja i osluškivanja korisnika još tijekom izrade Pametne guje.

A testirati i osluškivati treba i dalje. Neki dan sam se upitao, ne bi li korisno bilo aplikaciju dati i nešto starijim klincima. I pronašao sam "kunića" - nećak, četvrti razred osnovne škole, izrazito samouvjeren.

Sam odabire prvi zadatak... ukucava 7 puta 8... upisuje rezultat... Dok klika na provjeru rezultata ponosno se okreće. Ni ne gleda u ekran, a osmjeh mu govori da je on jači od te "mašine". ALI !!!!!!

Na ekranu se pojavljuje riječ "POGREŠKA!". Što je sad to? Je li to greška programa? Zar 7 puta 8 više nije 54? Ili nikada i nije bilo 54? Ups... 'Ajmo probat ponovo. Malo mu sad i zbrajanje prstima pomaže. Nekoliko sekundi neizvjesnosti i...

Ovaj put oprezno upisanih 56, riješilo je problem. Pojavilo se "BRAVO!" i ispalo je sve u redu. Početni je "gaf" ispravljen, a desetak sljedećih zadataka uspješno riješeno.

Roditelji, vjerojatno ne bi bilo loše, osim najmlađe osnovoškolce, animirati i one malo starije - čisto da provjerite kako dišu. Neka sami isprave nedoumice koje imaju, jer možda im ne bi bilo drago pred drugima pokazati da nešto ne znaju ili nisu sigurni u rješenje.

Možda će netko saznati i da mu dijete još uvijek nije naučilo množiti i dijeliti. A nikad nije kasno to nadoknaditi.

"Uvalite" Pametnu guju djetetu u ruke. Ako nikako, može i na trik. Obećajte mu zagrljaj ili poljubac kad sve točno riješi. Ili najnoviji Ferrari - ali samo ako obećano možete i ispuniti :-)

Želja nam je bila, da na prvi pogled aplikacija korisnike ne odbija. A uz Vašu malu pomoć, na Pametnoj bi guji djeca mogla početi i "visjeti".

Miroslav Alković, 18.05.2020. 18:03h

 

Pročitaj više:

Odaberi Računsku Operaciju

MOLIMO PRIČEKAJ TRENUTAK...